Mikaela Jonsson EXIT 2015

HV Skola 12 maj 2015
Mitt verk är en textil tolkning av ett korallrev, jag fascineras av de märkliga och fantasieggande växter och djur man kan hitta i havet. Jag vill dra nytta utav de...

Mitt verk är en textil tolkning av ett korallrev, jag fascineras av de märkliga och fantasieggande växter och djur man kan hitta i havet. Jag vill dra nytta utav de textila materialens egenskaper för att efterlikna ett utsnitt utav ett korallrev. Med mitt verk vill jag lyfta fram hur ömtåligt revens ekosystem är och hur de påverkas av t.ex. kemikalier, temperaturskillnader och överfiske. Ett stort hot är korallblekning: när symbiosen mellan korallen och algen zooxanthellae (som ger korallen dess färg) bryts tappar korallen sin färg och bleknar. Om korallen och algen inte kan återuppta symbiosen dör de.

Verksinfo:

Titel: Zooxanthellae
Teknik: formvävd halvrya, smock, torrnålsfiltning, maskinstickat
Mått: installation
Material: lovikka, åsbo, mattull, lingarn 8/2, 8/5, sidenorganza, cyberlox

För tredje året i rad får textilstudenter från Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. I år går även den kungliga hovleverantören Klässbols Linneväveri in som samarbetspartner. 11 nya mönsterbilder framtagna av textilstudenterna tillverkas av Klässbols och lanseras hos Designtorget i begränsad upplaga om 20 exemplar av varje handduk.

Under Stockholm Design Week
2018 lanserar Designtorget årets samarbete med Handarbetets Vänner Skola. Traditionella
metoder och textila material har utmanats och förenats med nytänkande form.
Resultatet är fem unika kollektioner som alla tillverkats för hand på
Djurgården i Stockholm och säljs exklusivt hos Designtorget i mycket begränsad
upplaga.