Tistel Utan Frö

HV Ateljé 1 september 2015

Broderikit i lin. Nyutgåva av modell från 1953. 

Samarbetet mellan Sveriges främsta konstnärer och designers och HVs skickliga hantverkare har lett till kontinuerlig innovation och arbete av högsta kvalité. Referenser inkluderar couturedesigners såsom Lars Wallin, design- och konstinstitutioner som Moderna Museet i Stockholm samt en rad offentliga byggnader som till exempel Stockholms Stadshus, Riksdagshuset och FNs högkvarter i New York. Handarbetets Vänners ateljé tillverkar och renoverar också sakral textil under namnet “Licium”. 

Under den svenska textilens guldålder, från 1950 till 1970 talet, var Edna Martin konstnärlig ledare på HV. Martin bidrog starkt till att öka statusen för textil genom att samarbeta med konstnärer som Siri Derkert, Kaisa Melanton, Sten Kauppi och Lennart Rodhe, för vilka HV skapade textil till offentlig miljö. 

Edna Martin formgav för HV de omåttligt populära broderisatserna för linnekuddar i färgglada mönster som för 50 år sedan fanns i vart och vartannat svenskt hem. Ursprungligen producerades broderisatserna för textilt undervisningssyfte där motiven blev till en perfekt provkarta med olika broderisömmar; till exempel schattersöm, langettstygn och franska knutar.

Under jubileumsåret 2014 återupptog HV tillverkningen av broderikiten och nu finns Tistel utan frö tillgänglig för återförsäljare i HV Butik

Samarbetet mellan Sveriges främsta konstnärer och designers och HVs skickliga hantverkare har lett till kontinuerlig innovation och arbete av högsta kvalité. Referenser inkluderar couturedesigners såsom Lars Wallin, design- och konstinstitutioner…